دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 مرداد 1400 - 00:05
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

از هدایت محققان تا تولید علم و برندسازی | مرکز تحقیقاتی که سازمان‌ها را با تکنیک‌های بهره‌وری آشنا می‌کند

رئیس مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات گفت: هدایت محققان، تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه و آشنایی سازمان‌ها با تکنیک‌های بهره‌وری از مأموریت‌های این مرکز است.
کد خبر : 599439
فرهاد حسین‌زاده لطفی



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی در دهه ۸۰ بعد از حدود دو دهه فعالیت به این نتیجه رسید که اگر امور تحقیقاتی را به فعالیت‌های علمی خود اضافه نکند به برخی موفقیت‌ها نمی‌رسد و رسالت دانشگاه تحقق نمی‌یابد؛ بنابراین سال ۸۵ مجوز نخستین مرکز تحقیقاتی در زمینه آب به یکی از واحدهای دانشگاهی داده شد.


اکنون در مجموع بیش از ۲۰۰ مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت می‌کنند. ۱۶۴ مرکز تحقیقاتی از این مراکز در زمینه‌های تحقیقاتی غیرپزشکی از جمله فنی، مهندسی، کشاورزی و ... و ۳۹ مرکز تحقیقاتی در زمینه پزشکی فعال هستند.




بیشتر بخوانید:


ساخت «شبکه بی‌سیم مِش» با پوشش محدوده بزرگ جغرافیایی


ارتقای کیفیت معماری و رفع نارسایی‌ها در امور شهرسازی


آموزش علوم و فنون کشاورزی در مرکز توان‌افزایی و مهارت‌آموزی




مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات یکی از این مراکز است که مأموریت اصلی آن هدایت محققان مرتبط برای به‌کارگیری تکنیک بهره‌وری در سازمان‌های بیرونی (خصوصی و دولتی)، تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه، آشنایی سازمان‌ها با تکنیک‌های بهره‌وری و ... است.


خبرنگار خبرگزاری آنا برای آشنایی بیشتر با مأموریت‌ها، فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات با فرهاد حسین‌زاده لطفی رئیس این مرکز تحقیقاتی گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: 1- چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقاتی بهره‌وری در واحد علوم تحقیقات را تشریح کنید.


حسین‌زاده لطفی: درباره چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقات بهره‌وری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات باید گفت که این مرکز تحقیقاتی با همکاری سه دانشکده علوم‌پایه در رشته ریاضی کاربردی، دانشکده فنی مهندسی در رشته مهندسی صنایع و دانشکده مدیریت اقتصاد در رشته مدیریت صنعتی برای به‌کارگیری تکنیک‌های موجود در سازمان‌ها به‌منظور محاسبه بهره‌وری و ارائه راهکارهای مدیریتی در راستای ارتقای سازمان‌ها ایجاد شد.


ازآنجایی‌که شاهد بودیم میان این سه دانشکده فعالیت‌های تحقیقاتی مشترک و همکاری بسیار خوبی در این حوزه انجام می‌شود؛ بنابراین با توجه به اینکه در هر سه رشته مورد اشاره، تکنیک‌های محاسبه بهره‌وری موجود و مدل‌های زیادی برای سازمان‌ها توسط محققان کشور طراحی‌شده است، به همین دلیل مرکز تحقیقاتی بهره‌وری را برای هدایت محققان به حوزه بهره‌وری ایجاد کردیم تا بتواند ارتباط رشته‌ها را با همدیگر و با حوزه صنعت شکل دهد.


آنا: چه مأموریت یا مأموریت‌هایی برای مرکز تحقیقات بهره‌وری تعریف شده و آیا اکنون در انجام مأموریت‌ها فعال است.؟


حسین‌زاده لطفی: ازجمله مأموریت‌هایی که برای مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تعریف شده، هدایت محققان مرتبط برای به‌کارگیری تکنیک بهره‌وری در سازمان‌های بیرونی چه خصوصی و چه دولتی، تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه و آشنایی سازمان‌ها با تکنیک‌های بهره‌وری است.


سازمان‌ها با تکنیک‌های روز محاسبه بهره‌وری آشنا نیستند


متأسفانه خیلی از سازمان‌ها با تکنیک‌های روز محاسبه بهره‌وری و ارائه راهکارها آشنا نیستند؛ بنابراین توسعه مدل‌های محاسبه بهره‌وری و ارزیابی آن، تعریف عنوان‌های تحقیقاتی و پایان‌نامه‌های مرتبط با آن برای محققان کشور از دیگر مأموریت‌های مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات است.


یکی دیگر از مأموریت‌هایی که برای مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در نظر گرفتیم با توجه به تولیدات علمی زیادی که در این دانشگاه در مورد ارزیابی عملکرد و محاسبه بهره‌وری انجام شده است، برندسازی برای علوم تحقیقات بود، به همین دلیل این مرکز تحقیقاتی را ایجاد کردیم تا بتوانیم برای واحد علوم تحقیقات برندسازی داشته باشیم به‌طوری‌که موفق شدیم سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ کشور ایران را به‌عنوان یکی از کشورهای قدرتمند در حوزه تولید علم تحلیل پوشش داده‌ها معرفی کنیم.


آنا: تاکنون چه فعالیت‌هایی در مرکز تحقیقاتی بهره‌وری صورت گرفته و دستاورد یا دستاوردهای ایجاد این مرکز از ابتدا تاکنون چه بوده است.؟


حسین‌زاده لطفی: در سال‌هایی که از ایجاد مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات گذشته است، توانستیم دانشگاه آزاد اسلامی را به‌عنوان نخستین و برترین دانشگاه جهان در حوزه تولید علم تحلیل پوشش داده‌ها معرفی کنیم و این از دستاوردهای مهمی بود که برای آن هدف‌گذاری کردیم و توانستیم به آن برسیم.


خیلی از سازمان‌ها با تکنیک‌های روز محاسبه بهره‌وری و ارائه راهکارها آشنا نیستند؛ بنابراین توسعه مدل‌های محاسبه بهره‌وری و ارزیابی آن از مأموریت‌های مرکز تحقیقات بهره‌وری واحد علوم و تحقیقات است.در مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات چند پروژه برون‌دانشگاهی را در این حوزه تعریف کردیم، دو یا سه پروژه برون‌دانشگاهی هم اجرا شد و از قِبَل یکی از این پروژه‌های برون‌دانشگاهی یک همکار پژوهشی در دوره پسادکتری گرفتیم که با موفقیت توانست هم پروژه و هم‌ دوره خودش را به پایان برساند.


برگزاری کنفرانس‌های سالانه از دیگر فعالیت‌های انجام‌شده در مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات بود که کمک کردیم و توانستیم در برخی سال‌ها در سطح ملی و در برخی سال‌ها در سطح بین‌المللی این کنفرانس‌ها را برگزار کنیم.


آنا: تعامل نهادها و مراکز مربوط به مرکز تحقیقات بهره‌وری با شما چگونه بوده و آیا قرارداد و تفاهم‌نامه‌ای در زمینه‌های همکاری صورت گرفته است؟


حسین‌زاده لطفی: درباره تعامل نهادها و مراکز مربوط با مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات باید گفت که متأسفانه نهادهای بیرونی تعامل خوبی با مراکز تحقیقاتی داخل دانشگاه ندارند و به‌طور خاص با مراکز تحقیقاتی خیلی کار نمی‌کنند، غالب سازمان‌های دولتی، خودشان هم مراکز تحقیقاتی ایجاد کرده و اعتقاد دارند که کار خودمان را باید به مراکز تحقیقاتی خودمان بسپاریم، حالا اینکه این فلسفه درست است یا نه جای بحث دارد و وارد این مقوله نمی‌شوم، با اینحال دو، سه مورد همکاری خوب داشتیم که منجر به عقد قرارداد شد و توانستیم کار را به نحو احسن انجام دهیم و به‌جز آن دو، سه مورد مورد مشابه دیگری نداشته‌ایم.


آنا: جایگاه پایان‌نامه های دانشجویی و طرح های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در مرکز تحقیقات بهره‌وری چگونه است؟


حسین‌زاده لطفی: پایان‌نامه‌های دانشجویی با عنوان‌هایی که توسط استادان وابسته به مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات معرفی می‌شوند در حال تعریف و انجام است و غالباً دانشجویان در این حوزه موفق هستند.


در مرکز تحقیقات بهره‌وری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، عنوان‌های زیادی از کاربردهای تکنیک بهره‌وری در سازمان‌های بیرونی مانند بانک، بیمه، بیمارستان‌ها و دانشگاه‌ها داشته‌ایم و دانشجویانی که توانستند زیر نظر استادان پایان‌نامه تعریف کرده و به پایان برسانند، موفق بودند. اغلب اینها کار دانشجویی بوده که با عنوان پایان‌نامه انجام‌شده است.


انتهای پیام/۴۱۱۷/4062/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب